Bejelentkezés,
információ:
06-20-80-80-300

Újrakezdés a fogorvosi rendelőkben, avagy miért maradnak a korlátozások a fogászaton?

2020. június

Legyőztük a járványt? Egy időre igen! Túl vagyunk a veszélyen? Még nem!

Sokan, mi is várjuk, hogy életünk visszaálljon a régi kerékvágásba! A statisztikai adatok nagyon jók hazánkban, mégis miért olyan lassan indul el újra az egészségügy és a fogászat?

Néhány tényt szeretnénk magyarázatként adni pácienseinknek, miért vagyunk óvatosak, miért kell még fokozottan vigyáznunk a COVID-19 terjedéssel kapcsolatban.

Miért „veszélyes” az egészségügy? Miért maradnak a korlátozások az egészségügyben, és a fogászatokon?

· Azokban az országokban, ahol „tombol” a vírus, nem zárták le időben az egészségügyet, és a COVID-19 betegek sajnos itt koncentrálódva megfertőzték a más kezelésekre, műtétekre a kórházakba, rendelőkbe érkező betegeket. Nálunk gyorsan lezárták az egészségügyet, így sikerült a vírus terjedést már az elején leállítani.

· A COVID-19 vírus cseppfertőzéssel- azaz nyállal is terjed. A fogászati kezelések során nem csak hogy a nyállal érintkezünk, hanem, a fogászati fúrógépek vízhűtéssel működnek, ami aerosolt- vízpárát- termel. Bármennyire is vigyázunk, a vízpárában és a vízcseppeken a vírusok ott lebeghetnek a levegőben minden fogászati kezelés után, amikor fúrót használtunk.

· A fogászati kezeléseket a WHO és a Minisztérium is fokozott kockázattal járó beavatkozásnak nyilvánította, ezért szigorú COVID-19 protokol szerint járhatunk el rendelőinkben.

Hogyan védekezünk mi a fogorvosi rendelőben?

· Már amikor a vírus Európában megjelent elkezdtük a járványügyi védekezést: azonnal ózongenerátorokat vásároltunk, feltankoltuk raktárainkat fertőtlenítőkkel, orvosainak és asszisztenseinknek védőruházatokat, profi maszkokat arcvédő pajzsokat vásároltunk.

· CSAK TELEFONOS előjegyzésre fogadhatjuk pácienseinket, EGYESÉVEL! Egyszerre 1-2 páciens tartózkodhat a váróban, 2 m távolságban egymástól és minden páciens után be kell tartanunk a nagyon szigorú fertőtlenítési és szellőztetési rendet!

· Rendelőnkben a múlt évi felújítás óta szellőztető rendszer működik, ami napokban egy ipari teljesítményű elszívó berendezéssel bővül majd. Ez is pácienseink és kollégáink védelmét szolgálja, elszívja majd az esetleges aerosolt, ami a rendelőben keletkezik!

· Rendelet szabályozza, hogy hogyan működhetnek most a fogorvosi rendelők, milyen beavatkozásokat végezhetünk el. Mivel a betegeink ellátása a COVID-19 protokoll miatt lelassul, ezért egyelőre a sürgős és megkezdett beavatkozásokat végezzük el, és a tervezhető kezelésekkel kapcsolatban még türelmet kérünk.

· Munkatársaink COVID-19 védőruházatba öltözve fogadhatják pácienseinket. Ez fontos pl. a gyermekek kezelésénél, hogy ettől ne ijedjenek meg a kicsik! KÉrjüka szülőket, hogy készítsék fel erre a gyereket!

· Minden páciensünkkel egy kérdőívet töltünk ki a járványügyi helyzet miatt, és testhőmérséklet mérést kell végeznünk.

COVID-19 tesztelés rendelőinkben

· Az érvényben lévő Minisztériumi rendeletben minden aerosollal járó kezelés- fogtömés, csiszolás- előtt COVID-19 tesztelés szükséges. Azokban az esetekben, amikor páciensünk kérése, hogy a halasztható, aerosollal járó kezeléseket (pl. töméseket, csiszolásokat) hamarabb végezzük el, lehetőség van rá, hogy rendelőinkben COVID-19 tesztet végezzünk. Így tudjuk munkatársaink és pácienseink biztonságát megőrizni.

o COVID- 19 gyorsteszt –rövidebb aeroszollal járó beavatkozásokhoz vérből COVID-19 ellenanyag kimutatása: ára:10.000.-

o PCR vírusteszt torokváladékból- hosszabb csiszolásokhoz -a vírus jelenlétét mutatja ki fertőzött esetben: ára:30.000.-

A COVID-19 eljárásrend betartásával pácienseink és munkatársaink egészségének megőrzése a feladatunk, köszönjük pácienseink együttműködését és türelmét ezekben a nehéz időkben!